
Pārsteidzošs atklājums: zinātnieki noskaidrojuši, kā zaudēt svaru bez kaloriju skaitīšanas 0
Atsakoties no gaļas pat tikai dažus mēnešus, var ievērojami veicināt svara zudumu – gandrīz puskilogramu nedēļā. Šādu pārsteidzošu secinājumu izdarījuši ASV zinātnieki, kuri noskaidrojuši, ka pieaugušie ar lieko svaru, ievērojot vegānu diētu četru mēnešu garumā, vidēji zaudējuši vairāk nekā sešus kilogramus, raksta “Daily Mail”.
Pētnieki skaidro, ka dzīvnieku izcelsmes produkti — piemēram, gaļa, piena produkti un olas — gremošanas procesā organismā rada paaugstinātu skābju slodzi.
Tiek uzskatīts, ka šī slodze veicina iekaisuma procesus, traucē vielmaiņu un hormonālo līdzsvaru, tādējādi veicinot liekā svara uzkrāšanos.
Savukārt augu valsts produkti, piemēram, lapu zaļumi, ogas un pākšaugi, rada sārmainu efektu, kas atbalsta veselīgu vielmaiņu un svara kontroli.
16 nedēļu ilga pētījumā 62 pieaugušie ar lieko svaru izmēģināja gan vegānu, gan Vidusjūras diētu, kas balstās uz svaigiem dārzeņiem, veselīgiem taukiem (piemēram, olīveļļu un riekstiem) un liesu gaļu, piemēram, zivīm un vistas gaļu.
Dalībnieku svars tika mērīts pirms un pēc diētas.
Pēc četru nedēļu pārtraukuma grupas mainījās ar diētām, ļaujot pētniekiem salīdzināt svara zudumu vieniem un tiem pašiem dalībniekiem.
Pētījuma rezultāti rāda, ka, ievērojot vegānu diētu, dalībnieki 16 nedēļās vidēji zaudēja sešus kilogramus, kamēr Vidusjūras diēta būtisku svara samazinājumu nenodrošināja.
Pētnieki arī salīdzināja uztura skābuma rādītājus abās diētās, apstiprinot, ka augu valsts uzturs rada mazāk skābes.
Tāpēc zinātnieki iesaka uzturā iekļaut vairāk sārmainas iedarbības produktu, piemēram, lapu zaļumus, brokoļus, bietes, sparģeļus, burkānus, kāpostus, kā arī augļus – ogas, ābolus, ķiršus, aprikozes vai melones.
Tāpat ieteicami pākšaugi, piemēram, lēcas, turku zirņi, zirņi, pupiņas, kvinoja vai prosa, sojas produkti, piemēram, tofu.
Eksperti gan brīdina, ka pilnīga pāreja uz vegānisku uzturu ir rūpīgi jāapdomā. Ir svarīgi zināt, ka daži vitamīni un minerālvielas, piemēram, B12 vitamīns, D vitamīns, dzelzs un jods, galvenokārt atrodami dzīvnieku izcelsmes produktos.
To trūkums var izraisīt nogurumu, anēmiju, kaulu attīstības problēmas vai vielmaiņas traucējumus.
Tāpat ieteicams pievērst uzmanību pārstrādātiem vegāniskiem produktiem, kas nereti satur daudz sāls un tauku, kas var veicināt asinsspiediena paaugstināšanos un palielināt sirds slimību risku.
Tomēr eksperti uzsver, ka tā sauktās “modes diētas” var dot īslaicīgus rezultātus, bet bieži nav ilgtspējīgas. Tiem, kas vēlas zaudēt svaru, ieteicams samazināt kaloriju patēriņu, ēst veselīgāk un palielināt fizisko aktivitāti.